Sajtó: Békés Megyei Hírlap 2009 december 6.

Nekünk csúcs, nekik korlát

KÉPMŰVÉSZEK Kerekes székből is lehet szép a világ, élethű a fotó /Nyemcsok László írása/

beolvasás0002

Faluhelyi Balázs, Megyeri Tímea, Farkas József és Szegedi Pál a kerekesszékéből másként látja a világot, mint a teljesen ép, egészséges társaik. A Degré utcaiak fotói élményszámba mennek.

Kerekesszékkel megmászták a Magas-Tátrát, lanovkával feljutottak a Lomnici-csúcsra (2643 m). Az elmúlt években kétszer voltak külön engedéllyel a Sziléziai-menedékháznál (1750 m). a Poprádi-tónál. A békéscsabai szociális és gyermekvédelmi központ fotósai számos kiállításon mutatták be: jó érzékűk van a fényképezéshez.

A viz, a hegy, a fák, a dombok. Imádjuk a természetet, és megörökítjük, amit látunk. Sajnos, mi más szögből látjuk a világot, mint azok, akik nem kerekesszékben élik az életüket - fogalmazott Faluhelyi Balázs. Néhány éve pár tízezer forintért vásárolt fényképezőgép azóta a masina legféltettebb kincse.

Szegedi Pál kerekes székes fokozottan sérült, ugyanis csak egy kézzel fotózhat. Ahogy mondta: kitartását ez nem hátráltatja, azt pedig a járóknak ? vagyis a nem kerekesszékes sérült társainak - külön köszöni, hogy órákig hajlandók? vele tölteni az időt egy-egy kiránduláson. - Minden évben jártunk a Csorba-fónál és a Tar-pataki vízesésnél. Kipróbáltuk az összes turistautat a Tátrában, ahol kerekesszékkel lehet közlekedni - ecsetelte Farkas József. - Lélegzetelállító a kilátás, megismerkedhettünk a hegymászó elődök felszerelésével is.

Ezt az akadálymentesített utat tavaly II. Erzsébet angol királynő avatta fel, és ezen az úton a mozgáskorlátozottak, a babakocsival közlekedők is élvezhetik a táj szépségeit. Faluhelyi Balázs elmondta: fotóikon látható az is, ami az ép embernek természetes, észre sem veszi vagy csak használja. Ilyen például egy hegynél a korlát. Náluk ez található a fénykép középpontjában, egy ép ember csak támaszkodik rá.

Köszönjük Adorjánné Kati . néninek és István Annának, hogy a néhány ezer forintos fényképezőgéppel készűlt fotóink is kiállításra kerülhettek mondta Megyeri Tímea.

Jövőre a Székelyföldre mennek a központ lakói

A BÉKÉSCSABAi szociális és gyermekvédelmi központ lakói elkezdték a Bihar-hegység és a közeli erdélyi rosok felfedezését. r hat egynapos kirándulást szerveztek. Megmászták az 1500 méter körüli Mező-havast, a Kis-havast, jártak a Boga völgyében, Jövő év augusztusában ismét nagy fába vágják a fejszéjüket: ellátogatnak a Székelyföldre.

Hirek