Mit írnak rólunk: "Segítő kezek a munkába álláshoz"

Összesen huszonnégy, megváltozott munkaképességű nő és értelmi sérült fiatal kezébe ad szakmát a békéscsabai Nyújtsd Segítö Kezed Alapitvány Esély a munkához című programjával.

- Negyvenegyen jelentkeztek a felhivásunkra - nyilatkozta Mikó Melinda projektvezelö. - Közülük a hatfős szakembergárda többlépcsös eljárással választotta ki azt a huszonnégy pályázót, akik megfeleltek a programkiírás támasztotta követelményeknek, illetve fizíkálisan alkalmasak a tanfolyam elvégzésére. Január elsején tizenketten kezdték el az OKJ-s takarító tanfolyamot és ugyanennyien tanulnak virágkötőnek.

Az OKJ-s szakképesítést nyújtó tanfolyam elvégzése után a résztvevök szakmai gyakorlatra is szerltesznek. A sikeres vizsgázó közül legalább 14 fő számára ugyanis fél évig garantált munkalehetőséget biztosit a program. A résztvevők már a tanlolyam ideje alatt is képzési támogatásban részesülnek, ezt követöen pedig többen hat hónapig munkabértkapnak.

Az alapitvány nagy múlttal rendelkezik a megváltozotl munkaképességűek és az értelmi sérült fiatalok munkához juttatásában. A T ÁMOP-1.4.107/1-2008-0143 számú éllternativ munkaerö-piaci program 2010. áprilisban zárul le. A projekt 48 millió forintból vallósul meg európai uniós támogatás segítségével.

- Vállalásunk, hogy a résztvevők közül legalább tizennégy föt a képzést követően a nyílt munkaerőpiacon álláshoz juttassunk. Eddig egy Békés megyei vállalkozóval állunk kapcsolatban, de folyamatosan várjuk a leendő munkaadók jelentkezését. A program résztvevőit a késöbbiekben nem csupán nagyon kedvezö támogatási fellételekkel aIkalmazhatják a munkáltatók, de beilleszkedésüket az alapitvány mentorai is segítik - mondta Mikó Melinda.

A programba január 5-étől újabb hat szakmai megvalósító kapcsolódott be. Mentorok, szociálpedagógus, pszichulógus, két szociális segítö és kél gyógypedagógus segíti a képzést a résztvevök speciális igényei szerint. A tíz hónapos képzés csoportmegbeszélésekkel, tanulási tanácsadással egészül ki.

- Szeretnék elérni azt, hogy a megváltozott munkaképességű nők és a sérült fiatalok ne érezzék magukat a társadalom számára szükségtelennek, a munkaeröpiac - megfelelő szakképesítés megszerzése után .- számukra is megnyíljon. Ennek eredményeként erősödik biztonságérzékük, nő az önbizalmuk - hangsúlyozta a projekt vezelöje.

- Alapítványunkat 1991-ben hozták létre a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ szociális intézményegységének dolgozói az intézményben lakó sérüll gyermekek és fiatal felnőttek életminöségének javítása céljából- mutatta be a szervezetet Mikó Melinda. - Szervezetünk segíti az itt élő értelmi, mozgás- és hal mozollan sérült gyermekek és fiatalok habilitációját, rehabilitációját. Megpróbáljuk az intézményben dolgozó szakemberek munkáját, a lalkóink életkörülményeit minél nagyobb arányban javítani, igyekszünk pályázatok útján szakmai programokkal, fejlesztöeszközökk és háztartási és szórakoztatóelekronikai felszerelésel ellátni minden területet. Szociális foglalkoztóként munkalehetősget bizlosítunk, 25 fiatalnak.A fiatalok az alapitvány kertészetében évelő és sziklakerti növnyeket, egynyári és balkonvirágokat termelnek és értékesítenek, részt vesznek az adminisztrációs tevékenységekben.

Nyújtsd Segítő Kezed Alapítvány

Békéscsaba, Degré u. 59.

A Békés Megyei Szoclis, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ szociális intéznyegysége működési jeLtételeinek javítása.

Az intézményben és a Békés megyében élő értelmi, mozgás- és halmozottan rültek habilitációjának, rehabilitációjának elősegítése, az álaptevékenységgel összeggő szolltatások biztosítása.

Védett munkahely működtetése.

"Esély a Munkához"