Mesél az erdő, mesél az erdő...

Jöttünk, láttunk visszamennénk!

A Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ Ápoló-gondozó részlegén élő fiatalok Gyula-városerdőn töltöttek egy számukra felejthetetlen hetet.

Ismét nagyon jó hangulatban töltöttük Gyula-városerdőn a már évente ismétlődő nyaralásunkat. Hűségesen ragaszkodunk az erdei táborhoz, amely minden évben új élményekkel gazdagít minket.

Indulás a strandra

Ugyanoda térünk vissza, de ez sohasem unalmas, a folyamatosan változó természet mindennél érdekesebb. A város szmogja után jólesik a friss levegő, jó a csöndet hallgatni, mert itt gyönyörűek a csönd hangjai. Miután megérkezett vidám kis társaságunk és túljutottunk a kipakolás nehézségein egy hatalmas sétát tettünk.

Ez egy kerekesszékkel nehezen járható út

A második napon már leteszteltük a Körös vízét, ami a maga tizenkilenc fokos hőmérsékletével igazán frissítően hatott ránk. A víz rendesen ?elnyomta" kis csapatunkat és egész délutánt szunyókálással, pihenéssel töltöttük. Szerdán egész nap az esti bográcsozást vártuk, mely nem okozott csalódást az érzékeinknek.
Ez egy isteni lakoma volt

A paprikás krumpli a szabad tűzön főzve, mennyei eledelnek tűnik a hétköznapi menzás paprikás krumplihoz képest.  Sétakocsikáztunk is és Ibolya és Gyáva a két paripa kitartóan battyogott velünk a már felébredt erdőben.
Imre bácsitól mindig újat tanulunk

Csütörtökön ismét sétára indultunk és csodáltuk a sokfajta pillangót, hangyakatonákat, a dúsan burjánzó növényzetet, ahogy a fény, vagyis az élet felé nyújtózkodnak.   Este miután előmásztak a sündisznók megjelent a többi éjszakai állat is, hatalmas cincérek kezdtek el társadalmi életet élni az öreg fák törzsein.
"Jaj úgy élvezem én a strandot ..."

Imre bácsi az erdész nagyon érdekes dolgot mesélt az éjszakai lepkékről, amelyek még elég nagy fajgazdagságot mutatnak ezen a területen. Egy befőttesüvegben gyűjti a pilléket és formalinnal elaltatja őket, hogy ne törjék össze egymást, az álomszuszék lepkék ezután kutatási célokra kerülnek. Meg kell állapítani a tudósembereknek, hogy melyik lepkepetét, milyen vegyszerrel kezeljék a természet károsítása nélkül. A rengeteg hernyó egy egész erdőt letarolhat, sőt egyes betegségek megjelenése összefüggésbe hozható bizonyos lepkefajok túlszaporodásával.
Sétakocsikázás közben megcsodáltuk a titokzatos erdőt

Este nagyon finom babgulyás került az asztalra ismét nem sokat kellett utánunk mosogatni. Az étvágyunkat az is fokozta, hogy ismét megmártóztunk a Körösben, ami ezúttal barátságosabb huszonkét fokos hőmérséklettel kényeztetett bennünket. A pénteki szalonnasütés a hatalmas vihar miatt nem szabadtűzön készült, de meg volt annak a romantikája, hogy a szemerkélő esőben fedett helyen tábortűzet gyújtottunk és ott fogyasztottuk el.
A bátrabbak csónakkal a mélyvízre merészkedtek

Az utolsó napunkon összepakoltuk csomagjainkat és búcsú sétára indultunk, kicsit szomorúan hallgattuk a trillázó madarakat, hiszen még egy évet kell várnunk, hogy újra hallhassuk őket. Reméljük, jövőre újra átvehetjük a zöld erdő kulcsát, és jövő nyárig azzal a tudattal tesszük hétköznapi dolgainkat, hogy Városerdő  -  vár az erdő.

A program az ESZA Dél-alföldi Regionális Tanácsa IFJ-GY-DA-10-TA pályázati kiírása: Erdei tábor Gyula-Városerdőn 2010 című nyertes pályázata támogatásával valósult meg.

Forrás: Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ
Szociális intézményegysége
Deim Krisztina

Hirek