Esélyek - lehetőségek - Életvezetési technikák program a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központban

A Békés Megyei Önkormányzat által finanszírozott programot a Nyújtsd Segítő Kezed Alapítvány valósítja meg.

2010. januárban 20 sérült fiatal részvételével indultak el a foglalkozások, hetente 1 alkalommal. A két foglalkozás vezető irányításával szervezett tematikus foglalkozások a fiatalok aktív közreműködésével zajlanak. A segítő szakemberek a program elején felmérték az egyéni igényeket, és az első összejöveteleken a csoport közösen állította össze a foglalkozások menetét. A témák megtervezésénél előtérbe kerültek a mindennapi életvezetéshez segítséget nyújtó területek: a pénzbeosztás, a mindennapi vásárlás, a hivatalos ügyek intézése, a jó kommunikáció fontossága, szerepe a mindennapi életben.

eletvezetes3A csoport összetétele széles skálán mozog

A csoport összetétele a fiatalok akadályozottságát tekintve igen széles skálán mozog, és ahhoz hogy a program eredményesen működjön, nem elég a szakemberek segítsége. Szükség van arra is, hogy a csoport tagjai egymást segítsék, megtanulják egymás elfogadását, saját tolerancia szintjük emelését. A foglalkozásokba két gyógypedagógus is bekapcsolódott, akik a Jobwards módszer alkalmazásával különféle szituációs játékokkal és gyakorlatokkal próbálják színesebbé tenni a feladatokat. A játékos gyakorlatokat a fiatalok mindig nagy érdeklődéssel fogadják, és így jobban rögzülnek a helyes viselkedési normák a különféle élethelyzetekben.

eletvezetes4Életvezetési technikákat sajátíthatnak el a Szociális és Gyermekvédelmi Központ fiataljai

A program keretében lehetőség lesz arra is, hogy a program résztvevői a gyakorlatban is kipróbálhassák, és elsajátíthassák a főzés alaptechnikáit. A főzéseket az intézmény tankonyhájában tervezik, amit mindenki nagy lelkesedéssel takarított, és így a csoport ízlésének megfelelően alakult át a kis helyiség.

Forrás: Nyújtsd Segítő Kezed Alapítvány

Pályázatok